Super User

Super User

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Website URL: http://ithemeslab.com
Wednesday, 05 June 2019 06:44

Atracții turistice în zonă

Timpul liber al pacientilor nostri este o continua provocare pentru noi. De aceea, va oferim si alte alternative de petrecere a timpul liber si atractii turistice, pentru care puteti opta in orice moment al sejurului.

Principale puncte turistice din zona Moldovei la care puteti avea acces facil:

agapia
Manastirea Agapia este situata la poalele estice ale Muntilor Stânisoara, pe valea râului Stânisoara, la 55 km de Barticesti, in comuna Agapia.
Biserica este ctitoria hatmanului Gavriil/ Gavrila (fratele lui Vasile Lupu), în 1642-1647. Are hramul „Sfintii Arhangheli” si a suferit o serie de modificari în 1823, cu   decor de inspiratie neoclasica. Este pictata în interior de Nicolae Grigorescu între anii 1858-1861.
Ea a fost construita în apropierea unui schit Agapia Veche din secolul XVI care apartine de manastire. Petru Rares construieste aici o biserica din piatra la sfârsitul  secolului XVI, care va fi reconstruita în 1680 si refacuta de mai multe ori în secolul XIX. Pe locul ei s-a ridicat biserica actuala în 1992.

 

Manastirea Bistrita situata la 57 de km de Barticesti , este singurul complex monastic care a îndeplinit, în Evul mediu funcţia de necropolă voievodală.
Manastirea Bistrita cuprinde edificii ctitorite sau refăcute de cinci dintre voievozii Moldovei:

  •   Alexandru cel Bun
  •   Stefan cel Mare
  •   Petru Rares
  •   Pentru Muşat
  •   Alexandru Lăpuşneanu

Ctitorită de Alexandru cel Bun în timpul primilor ani de domnie, este pentru prima oară menţionată în documente în 1407.

 

neamt

Manastirea Neamt Se află în comuna Vânători, la 63 km de Barticesti Este cea mai veche manastire din Moldova – 1375-1391 Ctitorie a lui Petru Musat si Alexandru cel Bun – secolul XIV
Considerată a fi cel mai vechi aşezământ monahal al Moldovei, Manastirea Neamt pare să fi fost întemeiată mult mai devreme decât momentul „oficial” al fondării ei: secolul XIV-lea, în vremea lui Petru I. Muşat. Acest voievod a ctitorit, în locul vechii bisericii de lemn a mănăstirii, una din piatră. Biserica actuală poartă hramul „Înălţarea Domnului” şi este, prin arhitectură şi dimensiune,una dintre cele mai impresionante din Moldova. Ea a fost ridicată de domnitorul Ştefan cel Mare, între anii 1485-1490, în locul celei construite de Petru Muşat, care fusese avariată în urma unui cutremur.

 

Manastirea Varatec
Situata la 60 km de Barticesti în comuna Agapia, la SV de Târgu Neamt, la poalele Muntilor Stânisoara. Cladita din lemn la 1785 de maica Nazaria
Biserica, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”, dateaza din 1807- 1808, cu forme traditionale îmbinate cu elemente neoclasice. A fost pictata în 1841.

 

Manastirea Voronet
Este situata la 98 km de Barticesti , in satul Voronet.
Bine sfătuit la vreme de răstrişte de către sihastrul Daniil din Voroneţ, Ştefan cel Mare hotărăşte, drept mulţumire, înălţarea unei mănăstiri care să fie sfânt loc de rugăciune. Aici exista un schit de lemn, unde, conform tradiţiei, a trăit Daniil Sihastrul căruia domnul, la ceas de cumpănă în timpul luptelor cu turcii, i-a cerut sfat şi ajutor.
Expresie artistică a dreptei credinţe, a rafinamentului şi gustului pentru frumos, Mănăstirea Voroneţ îndeamnă la reculegere, încântă inima şi mintea privitorului ce ajunge la noi din toate colţurile lumii

 

manastirea-secu-neamt

Manastirea Secu
Situată în Muntii Stânişoara, pe Valea Secului, la 60 km de Barticesti in comuna Vanatori.
Biserica manastirii „Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul” a fost construita de Nestor Ureche, tatal cronicarului Grigore Ureche, în 1602, pe locul unui vechi schit de calugari. Arhitectura îmbina elemente moldovenesti si muntenesti.
Biserica a suferit completari în 1850 si a fost repictata. Incinta este fortificata cu turnuri si are corpuri de cladiri pe patru laturi. Aici se afla mormintele ctitorului si sotiei, Mitrofana precum si a mitropolitului carturar Varlaam.
Muzeul manastirii detine obiecte de arta bisericeasca, cea mai importanta fiind o broderie de mari dimensiuni, daruita de ctitorii bisericii în 1608.

 

Manastirea Moldovita
Se afla la 129 km de Barticesti, in comuna Vatra Moldovitei.
Mănăstirea Moldoviţa este una dintre cele mai vechi aşezări monahale, cu un important trecut istoric. Originea sa nu este cunoscută cu precizie, însă tradiţia o aminteşte încă din perioada voievozilor Muşatini.
Pictura exterioară datând din anul 1537, mai mult decât cea interioară, prezintă evidente asemănări cu fresca de la Mănăstirea Humor, este complexă imagistic şi bogată cromatic

Civilizaţia Iubirii

inaugurare centru 2

Noul Centru de Balneologie şi Recuperare medicală, din cadrul Fundaţiei Medicale „Speranţa Bolnavilor”, din Barticeşti, jud. Neamţ, a fost sfinţit şi inaugurat vineri, 16 septembrie 2011, la ora 16.00, în prezenţa PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, şi a PS Anton Coşa, episcop de Chişinău (Republica Moldova), a numeroşi preoţi şi persoane consacrate, sosite din Moldova şi din Bucureşti. Au luat parte reprezentanţi din parlamentul României, autorităţi civile judeţene şi locale, reprezentanţi ai instituţiilor de sănătate, administraţie şi poliţie, reprezentanţi ai presei locale şi centrale, furnizori de servicii şi echipamente medicale, precum şi reprezentanţii altor instituţii în colaborare cu Fundaţia Medicală „Speranţa Bolnavilor” şi Centrul de Balneologie şi Recuperare Medicală, credincioşi ai comunităţii locale din Barticeşti, din comunele vecine şi numeroşi oaspeţi din ţară şi de peste hotare.

În cuvântul său de inaugurare, pr. Mihai Budău, director al Fundaţiei Medicale „Speranţa Bolnavilor”, a subliniat că proiectul centrului medical din Barticeşti datează încă din anii grei ai comunismului, când preotul Mihai Rotaru, abia ieşit din închisorile comuniste, a dorit să ridice un astfel de centru. S-a sacrificat pentru ideile sale, pe care de altfel nici nu a reuşit să le materializeze, din cauza condiţiilor bine cunoscute. Dar ideile sunt acelea care fisurează un sistem pentru edificarea binelui, iar cultura şi în cadrul acesteia, cultul deţin primatul asupra condiţiilor materiale (aşa cum a demonstrat fericitul Ioan Paul al II-lea, care a fost, prin întreaga sa activitate, factorul hotărâtor în căderea comunismului). Între anii 1990-1995, părintele Alois Fechet, înfruntând plin de curaj şi abnegaţie inerţia, birocraţia şi frica post-comunistă adânc înrădăcinată în structuri şi conştiinţe, a dus la îndeplinire visul părintelui Rotaru, edificând clădirea cunoscută generic ca „spitalul din Barticeşti”, la realizarea căreia a fost sprijinit de mulţi prieteni din străinătate. „În felul acesta, a continuat pr. Mihai Budău, există de 15 ani în Barticeşti posibilitatea unor investigaţii şi tratament în aproape toate specialităţile medicale. Medicii care provin fie din centrele universitare de la Iaşi sau care lucrează la Roman, Bacău şi Piatra Neamţ îşi oferă cu multă generozitate şi dăruire timpul şi priceperea, pentru a veni în sprijinul celor aflaţi în suferinţă, conferind şi un plus de valoare acestei instituţii”.

inaugurare centru

Dacă nu am fi fost de atâtea ori martorii modului miraculos în care lucrează Dumnezeu, am fi tentaţi să vedem cu ochii, dar să nu credem ce s-a putut realiza într-un timp extrem de scurt: lucrările la Centrul de Balneologie şi Recuperare Medicală au început imediat după sărbătoarea Paştelui din 2010, în plină criză financiară, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul instituţiei, iar Centrul s-a înălţat şi a fost dotat în întregime din donaţii de peste hotare şi din ţară. „Noua clădire – a precizat pr. Mihai Budău – oferă posibilitatea unor tratamente de specialitate pentru o diversitate de boli. Dispune de personal specializat şi de aparatură înalt performantă, achiziţionată recent, de o piscină cu apă sărată (apa este adusă de la Sărata Băi de lângă Bacău, care are proprietăţi terapeutice deosebite) şi de 40 de paturi pentru cei care doresc să primească şi cazare pentru perioada tratamentului.

În continuare, pr. Mihai Budău a mulţumit episcopilor Diecezei de Iaşi, PS Petru şi PS Aurel, care au crezut în acest proiect şi l-au susţinut mereu, şi, împreună cu PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, au onorat ceremonia de inaugurare, precum şi părintelui Adrian Faraoanu, recent numit director adjunct al fundaţiei. Recunoştinţa tuturor se îndreaptă spre binefăcători: în mod deosebit don Antonio Rossi, „Chiesse dell’Est” din Brescia, care a oferit cea mai mare parte din sumă; d-na Rita Cusan şi „Gruppo Missioni” din Concordia-Saggitaria, Dieceza de Pordenone (prezentă la inaugurare cu o delegaţie), precum şi părintelui Peppino Barbesta şi „Lavoratori Credenti” din Dieceza de Lodi pentru susţinerea materială. Mulţumiri deosebite au fost adresate proiectanţilor de la A.B.V. Total Proiect SRL, reprezentată de către dl. inginer Mihai Nenov şi d-na arhitectă Cristina Iacobescu, doamnei primar al comunei Boteşti, Angela Boros, şi domnului Vasile Pruteanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, pentru sprijinul acordat în privinţa documentaţiei. Aceleaşi calde mulţumiri au fost adresate domnilor Valerică Frăţilă, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, şi Dan Morenciu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, pentru sprijinul acordat pe linie medicală, întregului personal al spitalului Barticeşti pentru spiritul cald şi plin de abnegaţie în edificarea centrului şi susţinerea activităţilor medicale ale acestuia. Un cuvânt special de mulţumire a fost adresat d-lui Andrei Mihai, constructorul centrului, pentru tot sprijinul acordat cu pasiune, cu mult suflet şi interes deosebit pentru a face ca totul să fie cât mai frumos.

inaugurare recuperare

Dar „istoricul” Noului Centru de Balneologie şi Recuperare Medicală din cadrul Fundaţiei Medicale „Speranţa Bolnavilor” din Barticeşti, ar mai putea fi spus şi altfel: ideea părintelui Mihai Budău a apărut în urmă cu doi ani, când Sfinţia sa participa la pelerinajul bolnavilor la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica. „Am simţit că pentru cei care suferă se mai poate face ceva” – relatează Sfinţia sa. Era 13 mai 2009, ziua apariţiei Maicii Domnului la Fatima. Şi cum Providenţa nu cunoaşte „întâmplare”, nu întâmplător pr. Mihai Budău a ales pentru interiorul noii clădiri culorile atribuite prin tradiţie Maicii Domnului – albastru-alb, iar lumina care se filtrează înmiresmată de sfinţenie prin ferestrele înalte are nuanţa celui mai pur albastru. De fapt, piedicile pe care le-a avut de întâmpinat de-a lungul acestui drum de sacrificiu nu au fost decât umbra care arată că lumina vine exact de „Acolo” de unde trebuie. Maica Domnului, care a dat trup cuvântului lui Dumnezeu, se îndură întotdeauna de cei care o imploră cu inimi curate, dând cuvânt spre vindecare trupurilor lor materiale şi trup material ideilor lor, fiindcă (parafrazându-l pe evanghelistul Luca, medicul), ea „le păstrează pe toate în inima ei”. De aceea, în faţa noului Centru de Balneologie şi Recuperare Medicală se află statuia Fecioarei Maria, Regină.

Ziua sfinţirii şi inaugurării noului centru era blândă, cu soare dulce pe cerul înalt şi senin, fără nouri, cu adiere molcomă de vânt ca să ne aducem aminte că întotdeauna Duhului Domnului pogoară asupra celor care i se încredinţează cu totul. Iar alături, un castan îşi resfira candelabrele înflorite a doua oară – semn de toamnă lungă – sau de primăvară, fiindcă proiecte mai sunt, încă multe şi bune. Şi continuă, din îndurarea lui Dumnezeu şi sacrificiul celor aleşi. Fiindcă aşa şi numai aşa se construieşte civilizaţia iubirii pe pământul celor vii.

„Deo gratias!” – a încheiat pr. Mihai Budău – „Mulţumim lui Dumnezeu mai mult decât prin cuvinte, prin fapte şi prin activitatea noastră”.

Dr. Ecaterina Hanganu

If health problems or injury make moving and going about your everyday life difficult a few sessions with a physiotherapist could be the answer Physiotherapy can make day-to-day activities easier. For example, it could help you if you have difficulties walking, climbing stairs, or getting in and out of bed. It can also help you if you have had a fall or are recovering from an operation,” explains London-based chartered physiotherapist, Sammy Margo.

“Physiotherapy can help anyone who is starting to see the effects of life’s wear and tear on their bodies. It can also treat or prevent physical problems that might be brewing as a result of years of poor posture or sitting badly,” says Sammy Margo. It is also invaluable for anyone with a specific health problem such as back and/or neck pain, arthritis, heart disease breathing problems, repetitive strain injury and many other conditions including osteoporosis, Alzheimer’s disease and incontinence.

You can see a physiotherapist in a dedicated clinic or they can visit you at home. At your first session you’ll discuss your problem and what caused it, have a physical examination to assess your flexibility, strength and range of movement. The physio will then devise a plan of care tailored to your needs. “We take a holistic viewpoint and look at the person’s whole life and daily activities taking into account for example if they are looking after elderly relatives and/or kids, where they live, how they get to work and so on,” says Sammy.

Wednesday, 24 February 2016 04:14

The benefits of seeing a physiotherapist

If health problems or injury make moving and going about your everyday life difficult a few sessions with a physiotherapist could be the answer Physiotherapy can make day-to-day activities easier. For example, it could help you if you have difficulties walking, climbing stairs, or getting in and out of bed. It can also help you if you have had a fall or are recovering from an operation,” explains London-based chartered physiotherapist, Sammy Margo.

“Physiotherapy can help anyone who is starting to see the effects of life’s wear and tear on their bodies. It can also treat or prevent physical problems that might be brewing as a result of years of poor posture or sitting badly,” says Sammy Margo. It is also invaluable for anyone with a specific health problem such as back and/or neck pain, arthritis, heart disease breathing problems, repetitive strain injury and many other conditions including osteoporosis, Alzheimer’s disease and incontinence.

You can see a physiotherapist in a dedicated clinic or they can visit you at home. At your first session you’ll discuss your problem and what caused it, have a physical examination to assess your flexibility, strength and range of movement. The physio will then devise a plan of care tailored to your needs. “We take a holistic viewpoint and look at the person’s whole life and daily activities taking into account for example if they are looking after elderly relatives and/or kids, where they live, how they get to work and so on,” says Sammy.

Wednesday, 24 February 2016 04:14

10 Ways to Keep Your Mind Sharp at Any Age

It’s true the brain changes as we get older – what doesn’t? And a normal part of that is getting a bit more forgetful. In fact by age 19, our ability to solve problems in a novel way starts to decline. Losing your car keys or forgetting your mother in law’s birthday are examples of normal forgetfulness. It’s getting lost in a familiar place that indicates you might be experiencing a more serious cognitive issue. But getting dementia or a serious cognitive condition such as Alzheimer’s disease doesn’t have to be a normal part of aging. There are a number of strategies that you can employ to keep your mind agile through the decades.

Here are 10 ways to take care of your brain and keep your short-term memory sharp like the proverbial tack.

1. Eat a Brain-Healthy Diet

Researchers found that following the Mediterranean diet, which focuses on healthy fats like olive oil, fish, vegetables and a moderate amount of wine can reduce your risk of dementia by 20 percent over four years. Other brain-loving foods include blueberries walnuts, salmon and broccoli.

2. Enjoy Regular Exercise

Getting a combination of aerobic exercise like tennis, cycling or walking, along with strength training can increase your cognitive function. Even 20 minutes can be effective for keeping your brain agile. And by the way, no one said exercise had to be drudgery, If you like salsa or swing dancing, by all means do that as your exercise. Just be sure to work up a sweat regularly, on average five times a week.

Many of us try to increase our intake of vitamin C in the winter months, since we think it helps our immune system fight colds and infections. While scientists are still debating whether vitamin C is a foolproof cold remedy, none of them question vitamin C’s role in general health.

Vitamin C’s antioxidant power fights free radicals that can damage our DNA and increases collagen production to repair various tissues in our bodies, such as tendons, Nutrition_Ad3 blood vessels and skin. It also helps us absorb iron, and vitamin C has been shown to help some people get over a cold more quickly and recover from intense exercise.

The current Recommended Dietary Allowance (RDA) for vitamin C is 90 mg per day for men and 75 mg for most women. If you’re pregnant or breastfeeding the RDA jumps up to 85 and 120 mg, respectively.

But since our bodies cannot store vitamin C, we need to obtain it regularly from our diet. While oranges and other citrus fruits are a great source, you may be surprised to hear that they aren’t the only way to get your daily recommendation.

Wednesday, 24 February 2016 04:14

3 Reasons Kissing Is Good for You

Sweaty palms, racing heart, awkward nose bumps: kisses can be sweet, sexy, exhilarating and sometimes a little stressful. But did you know it can also be good for your health? There’s a good reason a solid make out session can leave you feeling a little high on life: kisses set off a cascade of hormones and physiological changes that can boost your mood, strengthen your relationship and even burn some calories (between 5 and 26 per minute, according to experts). Believe it or not, there are even more great reasons to keep puckering up – check out these three scientifically backed benefits of kissing:

It lower your stress level

If your partner is driving you crazy, schedule some regular make outs to take the edge off. According to researchers from Arizona State University, couples who kicked up the frequency of their kissing a notch for six weeks had less perceived stress, improved relationship satisfaction and lower total serum cholesterol.

2. It May Help With Allergies

Believe it or not, puckering up has actually been shown to alleviate allergy symptoms. Japanese researcher Hajime Kimata studied 24 patients with eczema and 24 patients with hay fever who were allergic to house dust mites and cedar pollen. According to Kimata, the subjects were “Japanese, and they do not kiss habitually.”

3. It Can Boost Your Immunity

According to a study published in the journal Microbiome, kissing is a prime way to spread germs–but that’s actually a good thing. For every 10 seconds of kissing, you pass along 80 million bacteria that may help your partner fight off future infections, and vice versa. Mixing your unique individual blends of living bacteria will also apparently enable you both to cope with similar infections. The researchers say the immune-boosting results were most pronounced “in couples with relatively high intimate kiss frequency,” so if you haven’t already, take that as an incentive to find a make-out partner you really want to keep around.

Holiday season is in full swing and whether you’re psyched for your annual office party or are dreading an awkward family dinner, you’ll probably be hitting up a ton of social events. Which leads to enjoyment of a cocktail or a glass of wine… or two. Or more. Whoops.

If you’re going to drink, you probably know that you should do it in moderation — health experts say that means one drink a day for women and two for men, max. But it’s normal to bend (or break) certain health rules around the holidays. And while occasionally over-imbibing won’t necessarily de-rail your otherwise good intentions, it can leave you feeling like garbage. Cotton-mouthed, bleary-eyed, hungover garbage, to be exact.

While there’s no guaranteed prevention strategy, research shows that the right preparation can at least decrease your chances of spending New Year’s Day on the couch in sunglasses.

Here’s what our experts and recent studies recommend:

1. Drink a cup of Asian pear juice before a night out.

It sounds weird, but according to researchers down under, it works. A government-funded study in Australia found that people who drank 200 mL (about 1 cup) of Asian pear juice before drinking had less hangover symptoms like headaches, nausea, and light sensitivity than those who didn’t. It also improved their levels of concentration. Researchers think the effect is due to the Korean or Nashi pear’s high water content, plus other factors that actually speed up alcohol metabolism and elimination or inhibition of alcohol absorption. So far, the effect has only been studied in this one specific pear variety, so be sure to buy the right kind of juice if you want to give it a try.

2. Hydrate, hydrate, hydrate.

While it’s not the only thing causing your epic hangover, dehydration can definitely make the discomfort worse. Be sure to sip enough H20 before, during, and after drinking alcohol, and match every alcoholic beverage with a glass of water. According to Erica Matluck, a One Medical naturopath and nurse practitioner, water can do double duty as a prevention tool and remedy. “The best cure for a hangover is hydration, hydration, hydration,” she says. “Then sweat your heart out with exercise, a hot bath, or sauna, and rehydrate with an electrolyte replacement like coconut water.”

3. Skip the bubbles and stick to flat drinks.

Of course it feels more festive to ring in the New Year–or any occasion– with a glass of bubbly, but it turns out that sparkling drinks and mixers can actually make your hangover worse. Researchers in the UK found the gas bubbles in carbonated beverages cause the stomach to expand and increase the rate of alcohol absorption in the blood. Researchers tested this out by having subjects drink flat and fizzy versions of the very same wine. The subjects who drank bubbly got drunk more quickly and the effects lasted longer. So if you’re trying to stave off symptoms, skip the champagne and opt for wine instead.

4. Avoid liquor high in congeners.

What are congeners you ask? They’re byproducts like methanol and acetone that are formed when grains are fermented and then aged to create alcohol like tequila, whiskey and rum. Liquors with high amounts of congeners, like cognac, tequila, and whiskey–especially Bourbon — have been shown to cause more intense hangovers. Clear drinks like vodka, gin, and rum, however, contain lower levels of congeners and may cut down your chances of feeling crummy. Of course, the study notes that no matter which drink you choose, the amount you drink has the biggest effect on hangovers.

5. Eat the right mix of protein, fat, and carbs for dinner and breakfast.

Maybe breakfast burritos are your go-to morning-after meal, but it’s important to also eat a well-balanced dinner before you hit the party. Everyone knows drinking on an empty stomach usually leads to disaster. That’s because food slows the absorption of alcohol, giving your body more time to efficiently metabolize it. Eating a meal with protein, healthy fats, and complex carbohydrates before drinking will help line the stomach, while a balanced breakfast replaces and re-balances the blood sugar that alcohol depletes (hangovers tend to be worse in people with low blood sugar).

If you want to have a baby, there are things you need to know–beyond the birds-and-bees basics–that can help enhance your fertility. We talked to our experts for advice on getting to that positive pregnancy test sooner:

Know Your Cycle

As you learned in biology class, the best time to conceive is right around ovulation. But do you know when you’re ovulating? “As soon as you start thinking about trying to get pregnant, it’s important to become more aware of your cycle,” says Bernadette Donovan, a One Medical Group nurse practitioner in San Francisco specializing in women’s health. Ovulation normally happens mid-cycle, but since menstrual cycles can vary tremendously from person to person, it pays to keep track of yours for several months–noting when you start your period, how long it lasts and when you are ovulating (you should notice an increase in cervical mucus around ovulation). “Your most fertile days include the two or three before and after actual ovulation,” says Donovan, so plan to have intercourse several times during that time window.

Stop Smoking

You shouldn’t smoke once you’re pregnant (it can have serious negative consequences for the fetus), so it pays to quit now. As a bonus, ditching the cigarettes may actually help you get pregnant. “There is a direct connection between smoking and reduced fertility,” says Donovan. Cigarette smoke can damage the eggs and contribute to premature aging of your ovaries, and since DNA abnormalities are a leading cause of miscarriage, smoking can affect both your ability to get and to stay pregnant.

Watch Your Weight

Being either overweight or underweight can affect your hormones, throwing off your menstrual cycle and your fertility. “Polycystic ovarian syndrome (PCOS) is a metabolic condition linked to being overweight, and women who suffer from PCOS may stop ovulating,” says Donovan. Likewise, women who are underweight may lose their menstrual cycles altogether or may have irregular ovulation, making it more difficult to know when they are most fertile.

Reduce Stress

Sometimes the stress of trying to have a baby can be part of what makes it difficult to conceive. Stress causes the release of the hormone cortisol, which affects many of the body’s systems and can interfere with the normal balance of other hormones. “It can be especially hard for high-achieving women who are used to having control over when things happen,” says Donovan. “Having trouble with fertility and not having control over when you get pregnant is quite a jolt.” But being told to “just relax” can add to your stress levels. Don’t make “relaxing” just another entry on your to-do list, but try to take positive steps toward reducing the amount of stress in your daily life. Getting enough sleep, eating well, and exercising regularly can help–as can more traditional stress reduction techniques like meditation, deep breathing, yoga, massage, or acupuncture. “The key is to bring balance and peace to your life,” says Donovan. “You want your body to be a nice, peaceful environment in order to encourage pregnancy.”

Don’t Delay

Even though many women are having babies in their late 30s and early 40s, fertility clearly declines with age. In this respect, biology has not evolved as quickly as modern-day society; cultural norms may be shifting pregnancy ages later, but a woman’s quantity and quality of eggs declines significantly in her 30s.

La Centrul de Balneologie şi Recuperare Medicală din cadrul Fundaţiei Medicale „Speranţa Bolnavilor” din Barticeşti, jud. Neamţ, a fost sfinţit şi inaugurat miercuri, 31 iulie 2013, un complex balnear în aer liber, care vine în completarea serviciilor medicale asigurate în interior.

Să ne amintim…

Page 1 of 2